miercuri, 7 octombrie 2009

Despre legatura dintre "democrizie" si "Desteapta-te romane!"

Exista o boala nationala pe care poate multi dintre noi, romanii, nici macar nu o sesizam, atat de adanc este inradacinata in mentalitatea noastra.

Ma refer aici la un amestec de ipocrizie cu demagogie, si spun asta pentru ca de fapt atitudinea la care ma refer nu se incadreaza perfect in nici una din definitiile date de DEX celor doua notiuni. Pentru a simplifica voi numi acest sindrom "democrizie".

"Democrizia" se manifesta la toate nivelurile societatii romanesti, zi de zi, ceas de ceas, la tot pasul si in orice imprejurare.
Toti ne dam cu parerea despre lucruri pe care nu le cunoastem, ne batem cu pumnii in piept ca avem "printipii" de inalta clasa, ca noi n-am face asta, si n-am face ailalta, ii blamam pe cei care, voit sau nu, gresesc sau incalca legi sau doar "amarate" reguli de comportament.

Toate acestea fara a ne uita macar o clipa in ograda proprie. Fara sa realizam ca injuram murdaria din oras dar noi aruncam doza de Coca-Cola pe jos si nu la gunoi, fara sa ne gandim ca pentru a avea un sistem de transport in comun performant trebuie sa si platim pretul calatoriei pentru a exista bani la buget astfel incat sa se poate investi in acest sistem mult dorit...si lista poate continua la nesfarsit.
Cand intalnesc un astfel de om si incerc sa-l trag de maneca spunandu-i "hei, tu ai incercat sa schimbi ceva?" raspunsul e invariabil ceva de genul "pai ce sa fac io? nu se va schimba nimic niciodata, toti sunt niste hoti, impostori, nenorociti...pana nu vin americanii/nemtii nu va fi niciodata mai bine....". NU ZAU??????? Sa vina nemtii sau americanii (despre care eu cred ca sunt mai prost crescuti decat noi) sa ne faca educatie? Chiar suntem toti convinsi ca civilizatia se face de catre altii, din afara, si nu de fiecare in parte, individual? Sau ca se poate face altfel decat cu forta?

Eu cred ca nu ar trebui sa mai asteptam inca 50 de ani sa vina altii sa ne puna la punct, trebuie sa incepem de azi, cu noi insine, prin vointa proprie si dorinta de a schimba ceva macar pe o arie de 1 metru patrat in jurul fiecaruia. Sunt convinsa ca s-ar vedea diferenta. Ar trebui sa nu mai permitem vecinului sa manance seminte in fata blocului sau sa isi lasa gunoiul langa tomberon in loc sa-l arunce inauntru.

Trebuie sa scapam de "democrizie", sa ne vedem parul din propriul ochi si sa-ncercam sa-l scoatem de acolo, sa nu mai dam mereu vina pe altii si pe "nu se poate".
Nu degeaba imnul national striga din toti rarunchii "Desteapta-te romane!".

Din pacate nimeni nu-l asculta.
Este evident ca la cum stau lucrurile din punct de vedere politic aceste schimbari nu vor pleca prea curand de sus in jos. Asa ca haideti sa preluam noi puterea (doar intr-o democratie puterea este a poporului) si sa demaram schimbarea de jos in sus.
Sa nu mai stam cu mainile in san si sa comentam aparent neputinciosi.


Haideti de acum, din acest moment, sa scapam de "democrizie" si sa ducem societatea romaneasca macar o miime de pas mai departe!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu