vineri, 22 ianuarie 2010

Inainte...si dupa...

Exista momente in viata care iti schimba sistemul de referinta. Sau doar ti-l actualizeaza. Praguri care te fac sa iti reevaluezi viata si sa o imparti in "inainte" si "dupa". Sunt acele lucruri sau evenimente la care sigur te-ai gandit cel putin odata dar le-ai cenzurat imediat cu "Doamne fereste sa nu mi se intample mie...nu, nu mi se poate intampla mie!' si ai trecut mai departe. Ba chiar te-ai simtit vinovat ca te-ai gandit macar la ele de parca le-ai fi invitat sa te viziteze si pe tine.

Dar realitatea este intotdeauna alta si, cum se spune, "viata bate filmul". Adevarul e ca ti se poate intampla tie si ca ar fi bine sa iti traiesti viata de "dinainte" ca si cum ai trai-o "dupa".

Drept urmare, a mea "new year's resolution" - cum ar spune Bridget (Jones) - este sa nu las nici o clipa sa treaca ca si cum ar mai veni alta la fel sau mai buna. Viata trebuie traita in termeni de "eu, aici, acum" si nicidecum de "poate eu, poate undeva, poate candva". Singurul lucru cert este prezentul si chiar si acesta e cert pentru 1 secunda, poate nici atat.

Ceea ce ne opreste pe noi, oamenii, sa traim in termenii acestia este frica. Nici nu mai conteaza care frica si de ce...conteaza ca exista si ne transforma in inapti de a ne trai legenda personala si de a deveni, ca sa parafrazez, "alchimistii" propriei existente.

A scapa de frica inseamna a nu mai fi nevoiti, intr-o zi, sa impartim viata in "inainte" si "dupa".

Un comentariu:

  1. Eu cred ca notinuea "acum" nu exista! Pana apuci sa constientizezi momentul a trecut deja. Cum de altfel nici nu poti ignora trecutul sau prezice viitorul. Echilibrul este tocmai o balanta fina care tine cont de perpectiva continua a timpului.

    "Acum" este trecutul de maine si viitorul de ieri. Este relativ. Din acest punct de vedere nu exista "inainte" si "dupa". Sistemul de referinta pe care il aminteai nu este un sistem fix si atunci perspectiva devine relativa.

    Vreau sa spun ca lungul sir al vietii este o serie de experiente si de revelatii. Nu poti sa inviti experientele sa se petreaca, asa cum nu poti nici sa le opresti. Dar cu revelatiile este altceva. Revelatiile au legatura cu nivelul spiritual individual. Nici revelatiile, nici experientele nu pot fi impartasite; ele sunt personale.

    Si atunci, concluzionand, foloseste revelatiile ca sa te imbogatesti spiritual si indruma-i si pe alti sa le descopere singuri. O sa descoperi o perspectiva cu totul noua in care "inainte","acum" si "dupa" se contopesc intr-o scurgere continua a timpului si care te va ajuta sa iti canalizezi sentimele si energia penru a le oferi catre cei dragi. Si atunci o sa descoperi ca nu exista bine si rau, doar infite posibilitati...

    Cristi

    RăspundețiȘtergere